torsdag 7 november 2013

och en fisksoppa!!

Wow!!
 
Vi äter fisk på tok för sällan i vår familj. Idag eller i egentligen i går kväll fick jag lust att fixa en fisksoppa idag. Jag slutade ju tidigt och allt och dessutom hade jag ett presentkort hos lilla stans delikataste fiskhandlare. Jag valde mellan två recept, oc till slut blev det en mix av båda. Ett av recepten jag valde mellan var detta som florerat på en del bloggar.
 
Bild: recept.nu
 
Eftersom jag var ensam kund fick jag en liten göra-fisk-soppa-lektion. Fisken ska absolut inte koka så länge som i receptet ovan och skaldjuren ska definitivt inte kokas alls. Dessutom om man väljer så fin fisk som är i receptet och som jag valde ska man INTE ha i vare sig musslor eller räkor för de tar över den fina fisksmaken, däremot kräftstjärtar går bra. Det där med koktiden visste jag, men hade ingen aning om det med att skaldjuren tar över. Detta blev mitt recept och det blev gudomligt!!
 
Fisksoppa
 
4 pers
 
300 gr laxfile
300 gr Helgeflundra (förväxla inte med Hälleflundra)
1 burk kräftstjärtar
4 msk dill
½purjolök
2 fiskbuljontärningar
6 dl matlagningsgrädde
1 bur krossade tomater
1 dl vitt vin
2 msk curry
 
Så här gjorde jag:
 
Skiva purjon och bryn i smör och låt puttra ihop med vinet. Häll i tomtarena, grädden, buljongtärningarna samt curryn och låt småputtra i 25 minuter. Skär fisken i tärningar och skala kräftstjärtarna. Lägg i dill och fisken och låt sjuda i 3-4 minuter Precis innan servering häll i kräftstjärtarna.
 
Jag serverade med lite aioli och ett surdegsbröd.
 
Detta kommer vi definitivt att göra mer och tom då vi har gäster. Till detta drack vi ett jättegott vin.
 
För övrigt händer en del spännande saker framöver. Jag har efter förhandling med min chef bestämt mig för att byta arbetsplats inom samma skolenhet och vara med och starta upp ett nytt ställe. Känns toppenkul och denna vecka innebär långa dagar då det är anställningsintervjuer mm
 
Tog mig till vårdcentralen idag efter jobbet eftersom jag gått och haft ont i halsen så länge. Prover visade inte på bakterier, men jag fick antibiotika utskriven ändå i hopp om att det ska bli bättre. Håll nu tummarna för att det blir bättre!!
 
I morgon är det fredag igen. Veckans härliga dag! Har ni något planerat? Någon gos mat? Berätta!!
 
På återseende!

1 kommentar:

  1. Gosh så gott! Jag är galen i lax just nu.. .när det varit en massa bra priser på laxsida sista veckorna har jag köpt på mig en del. Idag blev det laxspett, penslade med teryaki sås och kryddor och körde i ugnen 20 min. Smälter i munnen... Hoppas du slippter halsont mer nu! kram Milla

    SvaraRadera