torsdag 27 oktober 2016

New York

 
I maj var vi med två vänner i New York. En resa jag länge haft som dröm.
Detta var min andra långresa, den första gick till Kina och den finns att hitta här.
Vi bodde på Hotel Chandler som ligger på 12 East 31st Street. Kan varmt rekommendera detta hotell. Inte bara för dess trevliga personal och standarden utan också för läget. Låg jättebra med bra avstånd till det mesta. Skulle mycket väl kunna tänka mig att bo här igen. Vi hade ingen frukost denna gång utan åt tvärs över gatan på Bread&Butter varje dag. Även det ett mycket bra ställe värt att rekommendera. Där finns ALLT.
 
 
Empire State Building ligger bara ett stenkast från hotellet.

 
Hummer i olika former är något man äter mycket i New York. Här är i en saluhall i Chelsea.

 
Trots den stora stad New York är finns en del parker. Överallt finns det folk som gör att man stannar upp för att titta. Det ena tokigare än det andra och det är väl PRECIS så det är på Manhattan. De första dagarna var man så full med intryck av alla höga byggnader och annorlunda människor att man undrade om man skulle kunna ta in mer. 
Vi besökte denna takbar vid två tillfällen. Den heter 230 Fifth och är också värd att rekommenderas. Besöket kvällstid var fantastiskt. Att sitta uppe bland skyskraporna med Empire state builiding upplyst alldeles framför näsan slår det mesta.

 
Ett tips är att planera upp sin tid i New York väl. Vi var där i en vecka och hade varje dag planerad efter områden i stan. En av dagarna gick vi söder ut på Manhattan. Allra längst ner. Där ligger bla One World som ersatt de två byggnaderna som utsattes för terroristdåd 2001. Eller ersatt har den väl inte gjort, men den ligger intill de två stora minnesmonumenten.

 
Vi åkte upp här och det är också värt ett besök. Jisses vilken utsikt över hela Manhattan.

 
Nedan en vy över Brooklyn och Manhattan bridge.

 
När vi kommit ner från himlen gick vi för att leta efter lunchställe och hamnade ute vid Hudson river och där på gick World Cup i segling. Kajerna var fulla med folk och här valde vi köpa lunch och tillbringa någon timma.

 
Vi promenerade vidare och tog färjan till State of Island för att åka förbi Frihetsgudinnan. Vi hade hört att det inte var någon ide att åka ut till själva ön där hon står eftersom fotovinklarna ändå inte blir bra där. Vi valde alltså att ta gratisfärjan fram och tillbaka och se henne på lite håll. Det var även mäktigt att få se Manhattans udde från vattnet på tillbakavägen.
 


 


 
Wallstreet passerades upp mot hoteller på em och vi tog oss genom Chinatown och stannade och åt i Little Italy.

 
En annan dag promenerade (ja, vi promenerade hela tiden för att uppleva stan maximalt) norrut och målet var Central Park. Vi köpte med oss lunch från ett intill liggande ställe innan vi gick in i parken och åt de sedan bredvid en av sjöarna. Central Park är verkligen en oas mitt i en stor stor aldrig sovande stad. Här inne märker man inte mycket av storstadspulsen.


 
Absolut bästa hamburgaren äter du på Shake Schack. Kedjan finns på flera ställen, men stället i Madison Park är mysigt.


 
Vi traskade över Brooklyn Bridge en dag och detta är också ett måste om du besöker New York.

 
Manhattan sett från Brooklyn sidan.

 
Sista kvällen besökte vi Hard Rock cafe och Time Square. På tok för hög ljudvolym och inte den bästa burgaren, men är man i New York hör Hard Rock till att besöka tyckte vi.
Vi hade en mycket bra vecka och vansinnigt intensiv. Det är en stad som aldrig sover och har så mycket man måste se och uppleva så lägg minst en vecka här om du planerar en resa.
 
Nästa resa: Vietnam

 

1 kommentar:

  1. Men vad kul å se dig tillbaka 😀 Å tack för tips, ska kolla in hotellet. Vi tänkte göra NY i vår när vi ska hälsa på dottern. Jag har ju aldrig längtat eller drömt om NY alls, men det kanske blir ok ändå... kram Milla

    SvaraRadera